Deelnemers 2018/19

Omdat de inschrijving nog maar net is geopend laten we hier de deelnemers van vorig jaar nog even zien…

Dit jaar doen er weer 25 diverse kunstenaars mee aan de Open Atelierroute. Hieronder kun je alvast kennismaken met de deelnemende kunstenaars.

 • Marieke van Leeuwen

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 10

  Het thema ‘De wereld is vreemd’ staat centraal in haar werk. Het leven is vol prachtige dingen en tegelijkertijd is er de broosheid van het bestaan. De grens tussen geluk en wreedheid is flinterdun. In haar keramiek en schilderijen benadert ze de wereld met humor en melancholie om deze tegenstelling te verzachten. Haar kleurrijke beelden en reliëfwerk vol details van keramiek vertellen sprookjes en laten emoties zien. Haar schilderijen hebben vaak een licht surrealistische sfeer.

  Website: www.ateliermariekevanleeuwen.nl

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Lees verder →
 • Janny Bruinsma

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 5

  Ik schilder portretten die ik vervolgens bewerk met verschillende materialen. Verder werk ik met papier uit oude boeken. En papier wat als onbelangrijk in de papierbak ligt. Dit hergebruik ik. Ik maak er poëtisch werk van. “Kwetsbaarheid en tijd”, zijn elementen die mijn werk vormen. Ik heb gestudeerd aan de Kunst-academie Minerva in Groningen. En Kunst-academie Vredeman de Vries in Leeuwarden. Ik exposeer regelmatig. Maar tijdens het jaar van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018, stel ik mijn eigen atelier open voor de “Mienskip”!

  Sinds een jaar ben ik bezig met mijn project: “Empty Spaces”. Ik werk in het formaat 10/10. Mijn werk is poëtisch en mixed media. Ik reageer met mijn werk op mijn omgeving en de huidige tijd. Ik streef naar een luchtig en duurzaam leven.

  Bewaren

  Lees verder →
 • Annet van Nie

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 18

  Na een lang werkzaam leven heeft Annet haar passie voor het schilderen weer opgepakt, daarbij kwam de behoefte om ervaringen met landschappen, mens en dier in eigen beelden weer te geven.

  Zij werkt op hout, papier en canvas, hierbij gebruikt zij krijt, acryl- , olie- en aquarelverf. Annet haar schilderijen zijn zeer divers: kleurrijk en vrolijk, kwetsbaar en sober.

  Lees verder →
 • Betty van der Kamp

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 4

  Betty van der Kamp ontvangt je graag in haar atelier. Zij is benieuwd naar jouw reactie op haar werk. Kunst kent vele gedaanten en niet alle uitingen van kunst voldoen aan de verwachting. Dat is goed want kunst is persoonlijk en roept wanneer het werk je raakt, emotie op. In Betty’s atelier vindt u ruimtelijk en twee dimensionaal werk ga kijken of het je raken kan.

  Website: www.bukunst.nl

  Bewaren

  Lees verder →
 • Michel Pol

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 12

  “Er was eens …… een moment, ik denk 25 jaar geleden, dat ik tijdens een strenge winter een Koperwiek langs de slootkant zag scharrelen. In volle concentratie op zoek naar iets eetbaars, zag hij niet dat ik mijn hoofd op de slootkant legde op de weg die hij ging. Tot op ongeveer 5 centimeter genaderd, keek hij op en ging met een bocht om mijn hoofd heen, zijn weg onverstoorbaar volgend. In die luttele seconde zag ik mijn eigen gezicht weerspiegelt in één van zijn pupillen. Het is misschien wel vanaf dat moment dat ik een bijna magische fascinatie heb voor de natuur en specifiek voor dieren.”

  Michel Pol (1969) werkt reeds jaren onder de naam ‘Polart’. Met een krachtig en los handschrift schildert hij zijn fascinatie voor mens en dier. Zijn werk is figuratief en laat vaak de mythische relatie tussen mens en dier zien, waarbij de nodige humor niet ontbreekt. Ook op het terrein van landschappen laat hij zich niet onbetuigd, de landschappen zijn meestal buiten gemaakt in weer en wind, met de laarzen aan in de Friese natuur. Vanaf 12 mei 2018 is zijn werk permanent te zien in zijn Galerie Natoer te Bakkeveen.

  Website: polart.exto.nl

  Lees verder →
 • Mathilde Hemmes

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 8

  Haar werk ontstaat vrijwel altijd uit haar verbijstering over de griezelig dunne grens tussen leven en dood, en haar gevoel van machteloosheid daarin.

  Als kunstenaar wil zij ook op de grens balanceren, tussen aantrekken en afstoten, tussen koesteren en kwellen, tussen macht en onmacht, tussen leven en dood. Liefst wel met humor.

  Tijdens de Open Atelierroute toont zij haar nieuwe installatie ‘Laten we wel zijn’ (video’s en ruimtelijk werk) op de zolder van haar boerderij. Niet voor tere zieltjes!

  Website: www.mathildehemmes.nl

  MooivanMathilde

  Naast haar andere kunst is Mathilde Hemmes altijd bezig geweest met het maken van bijzondere sieraden. Zo ontwikkelde zij zelf haar ‘Portable Paintings’, prettig draagbare op doek geschilderde sieraden.

  Website: www.etsy.com/shop/MooivanMathilde

  Lees verder →
 • Alie Popkema

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 14

  alie_popkema3Ontdekken, verdiepen, verbeelden…

  In haar werken onderzoekt ze tegenstellingen en legt verbindingen. Kwetsbare en krachtige (vrouwelijke) lijnen, weergegeven in o.a. Albast.
  Ze geniet van de interactie, van de emotie.
  Met groot opgezette installaties van draden vraagt ze aandacht voor de kwetsbaarheid van de natuur, en verbindt in community art.

  Haar (educatieve) projecten zijn veelal opgezet vanuit de beleving, vanuit het DOEN! Onderzoeken, bouwen, vertrouwen.

  Website: www.keunst.com

  Lees verder →
 • Epko Cordel

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 6

  Samen met mijn vrouw Jolanda Gilhuijs runnen wij “Cordel’s Kunstkliniek”, ons schilderschooltje.

  Daarnaast exposeren wij regelmatig samen ,vooral met wat kleiner formaat werk.

  In onze expositieruimte en het leslokaal laten we nieuw werk van ons en van onze leerlingen zien.

  Website: www.epkocordel.nl

  Bewaren

  Lees verder →
 • Aaltje van der Velde

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 12

  Aaltje van der Velde (1946), woont en werkt in Bakkeveen.

  Opleiding: Klassieke Academie voor Schilderkunst (2010-2015)

  Kenmerkend voor het werk van Aaltje van der Velde zijn licht en kleur, neergezet in een losse toets, vaak contrastrijk en beweeglijk. Voor haar is schilderen een zoektocht tussen figuratie en abstractie. De schoonheid van het alledaagse in haar directe omgeving is haar voornaamste inspiratiebron.

  Website: www.aaltjevandervelde.nl

  Lees verder →
 • Angelien Geerligs

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 11

  Angelien Geerligs heeft een grote verwondering meegekregen voor de natuur en het platteland. Zij was een dromerig creatief kind, altijd bezig met iets te maken en tekenen. Pas tien jaar geleden kreeg zij haar eerste schilderles. Hierdoor was zij zo enthousiast geraakt. Door de jaren heen kwam zij erachter dat haar liefde lag bij het schilderen van dieren en dan met name landbouwhuisdieren. Het meest schildert zij koeien, in allerlei technieken en formaten.

  Website: https://angelien.exto.nl

  Lees verder →
 • Nynke Venema

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 19

  Naast haar werk met bewegend beeld en interactieve installaties gebruikt Nynke nog steeds haar oude medium: fotografie. Haar verstillende natuurbeelden zijn tijdens de Open Atelierroute buiten te zien en tonen hoe zij zich verhoudt tot de natuur en wat deze voor haar betekent.

  Website: www.knynk.com

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Lees verder →
 • Geertjan Plooijer

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 2

  Geertjan Plooijer is als fotograaf afgestudeerd aan het London College of Printing met als extra richting oude fotografische technieken. Voor zijn autonome fotografie werkt hij voornamelijk met film of collodium uit de begintijd van de fotografie. De opnames welke hij maakt met zijn grootformaat camera’s worden nooit bewerkt. Afgedrukt in de zon zijn het unicaten. De technieken die hij gebruikt zijn uit de begintijd van de fotografie (zoutdruk, cyanotypie en vanDyke)

  Website: www.wadfoto.nl

  Lees verder →
 • Natalie de Klijn

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 7

  (Jacht)honden en paarden, daar gaat haar voorkeur naar uit. Hun schoonheid, kracht en kwetsbaarheid geven zoveel inspiratie.  Bij elk beeld streeft ze naar een hoge aaibaarheidsfactor , waarbij ook de levensechtheid zoveel mogelijk wordt benaderd.

  Haar eigen Vizsla is regelmatig een geduldig model.

  Website: www.klijnkunst.nl

   

   

  Lees verder →
 • Tjitske Marinus-Wiersma

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 13

  Tjitske Wiersma schildert al vele jaren als hobby. Zij is begonnen als aquarelliste, maar schildert nu hoofdzakelijk met acryl- en olieverf. Zij schildert uitsluitend realistisch werk en je zou haar gerust kunnen rekenen tot de fijnschilders. Alles moet niet alleen kloppen, maar ook de kleurstelling is voor haar van het grootste belang. Haar schilderijen zijn daardoor zeer herkenbaar.

  Website: www.tjitskewiersma.nl

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Lees verder →
 • Henneke Andreae

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 1

   ‘Licht op Samenleven’ (2017)  is een video die gefilmd is over een periode van 3 maanden in de semi-wilde tuin in het westen van Ierland waar Henneke Andreae tot september 2017 woonde. Helaas bevindt de das zich daar in een omstreden rol. Henneke’s doel met deze video is een positieve kijk te geven in de wereld van de das, dat zich zo dichtbij ons af kan spelen.

  Website: www.hennekeandreae.wordpress.com

  Lees verder →
 • Eva Ouden Ampsen

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 17

  Eva is beeldend kunstenaar, ze woont en werkt in een oude pastorie in het Groninger Westerkwartier.

  Haar werk is heel divers.
  Zo tekent en boetseert ze portretten, maakt sieraden en tasjes van karton maar ook handgevormde keramische vazen en schalen.

  Al haar werk beschildert en decoreert ze met een zelf ontwikkelde techniek, waardoor haar objecten een kleurrijke en sfeervolle uitstraling hebben.

  Website: www.evaoudenampsen.nl

  Lees verder →
 • Atelier Jan Kerkstra & Marion Pannekoek

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 17

  Atelier voor eigentijdse originele handgemaakte sieraden in Wijnjewoude. Wij ontwerpen en maken sieraden en bijzondere trouwringen. Verder doen wij opdrachten, reparaties en hergebruiken uw goud om er een nieuw sieraad van te maken. U bent van harte welkom ons atelier en expositieruimte te bezoeken. Dat kan op de volgende dagen: donderdag, vrijdag en zaterdag. Van 9.30 tot 18.00 uur of op afspraak.

  Website: www.thejewelrystory.com

  Bewaren

  Bewaren

  Lees verder →
 • Johan van der Dong

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 5

  Johan van der Dong (1962) is een conceptueel kunstenaar en performer die vanuit zijn projecten veel zaken weet te benoemen die een mens in zijn leven weten te beroeren. Tot zijn bekendste projecten behoren de postbus van God en de Hotline van God. In zijn visie is kunst niets anders dan een poging het eeuwige tot wat de kosmos voor ons betekent, te raken

  Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_van_der_Dong

  Tijd

  We gaan op stap
  Samen slenterend
  Seconden lang
  In wat het leven duurt
  Die ene Adem voelend
  Doet de tijd nooit verstrijkend
  in het doolhof van de geschiedenis
  Van de getuige in onszelf belanden
  In de rimpeling gespleten
  Wat wij tijdelijk zijn geweest

  ©Johan van der Dong 2018

  Bewaren

  Bewaren

  Lees verder →
 • Jikke van de Waal-Bijma

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 15

  ‘Niets en niemand is volmaakt, juist het onvolmaakte geeft een volmaakt beeld van de mens’

  Mensen, daar draait het om in mijn werk. De mens in al zijn onvolmaaktheden maar daardoor echt mens wordend. De kwetsbare mens, de trotse mens,  de  uitdagende mens …kortom de mens in  verschillende verschijningsvormen.

  Website: www.jikkevandewaalbijma.com

  Lees verder →
 • Willy van den Bosch – Elzinga

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 13

   

  Artist statement:
  Myn eag is altyd op reis.
  Mijn oog is altijd op reis

   

  Inspiratie:
  skepping                             Schepping
  ljocht donker                       licht donker
  struktuur                             structuur
  hichte en djipte                   hoogte en diepte
  natûr                                   natuur
  op wei                                op weg

  koart om: it libben             kortom: het leven

   

  Lees verder →
 • Esther van Amsterdam

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 16

  Glas lijkt iets te willen vertellen. Een verhaal of juist een gevoel. Het geeft beelden en fantasieën over hoe het eruit zou willen zien. Dit inspireert Esther om van het verlangen van het glas, iets moois te maken.

  Om het glas te vormen worden de werken meerdere malen gefused, gezaagd en geslepen. Zij creëert hiermee patronen in het glas. De patronen zijn vaak onderdeel van haar glaswerk, het geeft haar werk een bepaalde strakheid.

  Website: www.esthervanamsterdam.nl

  Lees verder →
 • Corina Blom

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 5

  Corina Blom houdt zich met landschappen bezig. Ze schildert ze of ze gebruikt grafische technieken. Het onderliggende thema is vergankelijkheid. In haar serie “Randomness” viel haar oog op de schijnbare willekeur in landschappen: vogels in vlucht, stenen op een strand of reflecties op het water.

  Website: www.corinablom.exto.nl

   

  Bewaren

  Bewaren

  Lees verder →
 • Liesbeth Kradolfer

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 18

  Liesbeth Kradolfer is in 1994 begonnen met beeldhouwen. In eerste instantie richtte zij zich op het werken in verschillende (zachte) steensoorten (speksteen, albast, serpentijn, marmer). De laatste jaren werkt zij met verschillende materialen: steen, klei, was etc.

  Wanneer zij in steen werkt, begint het creatieve proces bij de keuze van de ruwe steen. De vorm, kleur en structuur van de steen moeten haar aanspreken. Het te maken object krijgt al doende vorm. Het lijnenspel is de intuïtief aangevoelde weg die het werk moet gaan, soms vreemd aandoend, soms herkenbaar. Het eindresultaat is bereikt wanneer de lijnen samenvloeien. Bij het werken in klei, was of andere materialen waar het in het proces gaat om “toevoegen” i.p.v. “afpellen” laat zij zich leiden door hetgeen er op dat moment ontstaat. Ook hier speelt intuïtie een grote rol in het groeiproces naar een abstracte of figuratieve vorm. Het toevoegen van kleurenstructuren nadat het beeld gebakken is, vormt een grote uitdaging.

  Website: www.liesbethkradolfer.nl

  Lees verder →
 • Gerard Dijkstra

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 9

  gerarddijkstra05Gerard is in Nederland één van de weinige kunstenaars die met kienhout werkt. Hij maakt zijn unieke beelden van kienhout uit Nij Beets en De Veenhoop (Friesland). Het meest voorkomend in deze omgeving zijn kienhout van eik en grove den. Zijn beelden roepen veelal direct tastbare gevoelens van oerkracht, puurheid en herkenning op, en brengen de fantasie op dreef door hun organische vormen.

  Website: www.frijfryslan.nl

  Lees verder →
 • Geery Staal

  Tijdens Open Atelierroute 2018: locatie 15

  RITMISCHE KLEURKLANKEN…..
  De schilderijen van Geery Staal kenmerken zich door een spel van kompositie, ritme, kleur en textuur.

  De in vlakken geordende voorstellingen, zijn terug te leiden naar herinneringen aan een landschap, een straatbeeld, een interieur, flarden van muziek of een moment van innerlijke stilte.
  Vaak wordt haar werk “lyrisch abstrakt” genoemd.

  Opvallend is haar schilderachtige toets, de doorwerkte lagen en krachtig kleurgebruik; soms uitbundig en levendig, soms sober, ingetogen en verstild.

  Website: www.geerystaal.nl

  Lees verder →