Kunstenaars

Deelnemers Kunstroute Opsterland 2023, in alfabetische volgorde

Alina-Lin Jong ( geen website )

Alina-Lin Jong reist al 30 jaar als violiste met het Johan Straus orkest door heel de wereld. De beelden en landschappen die zij tegenkomt op deze reizen vertaalt zij in een eigenzinnige abstracte vormentaal. Door de vensters in haar schilderijen ontluikt er als het ware een nieuwe wereld.

Alina exposeert met haar vader Frank Mommersteeg, een vader-dochter expositie bij atelier Wynja!

Angelien Geerligs www.angelien.exto.nl

Angelien Geerligs uit Olterterp voelt zich verbonden met de prachtige
Friese natuur waaruit zij haar inspiratie vandaan haalt.

Angelien Geerligs woonachtig in Olterterp is beïnvloed door het mooie Friese landschap
Wat voor haar een inspiratiebron is. Door dit te verbeelden in abstract werk kan zij hiermee
groot werk maken met diverse materialen.

Antoinette Strating ( geen website )

Een stip en dan nog één en dan nog één. Samen voren ze zich tot een lijn. Een rechte lijn of een kromme lijn een lijn die vlakken maakt, verhoudingen en volumes aangeeft en binnen het tweedimensionale beeld weer nieuwe concept maakt.

Op haar driedimensionale keramisch werk werkt Antoinette met twee dimensionale lijnen, soms met een concrete voorstelling maar vaak abstract, in een ritme van lijn en kleur. Kommen en schalen die zowel kunnen ontvangen als geven vormen de basis waarop de afbeelding is aangebracht.

Arjen van der Schaaf www.arjenvanderschaaf.nl

Gedurende zijn opleiding aan de De Foudgumse School heeft Arjen zich kunnen ontwikkelen in de figuratieve schilderkunst. De basis voor het maken van een schilderij ligt in de waarneming: vormen en vlekken, koud tegen warm in licht en donker. Aanwijzingen die hem blijven ondersteunen en fascineren tijdens het ontstaan van zijn in olieverf gemaakte portretten, stillevens en landschappen.

Eja Siepman van den Berg www.ejasiepmanvandenberg.com

www.projectruimte-hoofdstraat17.com

Eja Siepman van den Berg won in 1967 de Prix de Rome, waarmee ze haar naam vestigde. Haar werk bevindt zich in musea en in privé collecties. Daarnaast is haar werk op verschillende plekken in de openbare ruimte te vinden. In 1978 was ze de eerste winnaar van de Charlotte van Pallandtprijs, een nationale prijs voor jong talent tot 35 jaar.

Eja Siepman zoekt plastische zuiverheid. In haar werk richt zij zich op de architectuur van een lichaam. In 2017 ontving ze de Wilhelminaring, een landelijke oeuvreprijs, één van de belangrijkste kunstprijzen in Nederland. Met deze prijs wordt de aandacht gevestigd op de Nederlandse beeldhouwkunst. Volgens de jury straalt haar werk een ‘verfijnd en verstillend evenwicht’ uit.

Eja Siepman van den Berg deed haar kunstopleiding aan de Rijksacademie Beeldende Kunsten in Amsterdam (1962-1967). Zij had tentoonstellingen in: Het Depot / Villa Hinkeloord in Wageningen, CODA Museum in Apeldoorn, Galerie Schoots en Van Duyse in Antwerpen, Kelman-Visser Galery in Brussel, Galerie Piltzer in Parijs, Fries Museum in Leeuwarden en Museum Beelden aan Zee in Den Haag.

Epko Cordèl www.epkocordel.nl

Na de kunstacademie Minerva (1983) werkte Epko Cordèl als professioneel kunstschilder.
De galerieperiode is afgesloten en heeft plaatsgemaakt voor lesgeven.
Alweer 16 jaar verzorgt Epko samen met zijn vrouw Jolanda Gilhuijs schildercursussen.

Ook werkt Epko regelmatig aan nieuw werk, meestal groot formaat.
Het gaat niet om het onderwerp, maar om het spel met de werkelijkheid.
Deze gedachte geeft hij door aan zijn leerlingen.
In het lesatelier zijn enkele werken van Epko en leerlingen te zien.

Eva Kruis www.evakruis.nl


Door de combinatie horizon met beweging, rimpelingen, spiegelingen, kleur, ritmes en lijnen ontstaan beelden en indrukken die verwerkt worden tot vellen met meerdere lagen acrylverf.

Geïnspireerd door (water)landschap ontstaan beelden en indrukken die verwerkt worden tot meerdere lagen acrylverf. Dit materiaal wordt in nieuwe afmetingen en composities gebruikt op doek of paneel.

Frank Mommersteeg ( geen website)

Frank Mommersteeg tekent en schildert al zijn hele leven. Zijn liefde gaat uit naar het landschap in al zijn facetten (stromingen) zoals daar zijn: realisme, impressionisme, expressionisme, surrealisme en abstracte vormgeving. Inspiratie bronnen zijn: natuur en architectuur. Hij volgde de avondopleiding op de AKI  kunstacademie te Enschede (1981-1986).

Frank exposeert samen met dochter Alina-Lin; een vader-dochter expositie bij atelier Wynja!

Gonnie Boomgaard-Kuiper www.art-twa.nl

Gonnie Boomgaard werkt met klei, vormen en glazuren en verschillende stooktechnieken ( Raku, Obvara, Sagar en Pit firing). In keramiek zoekt zij naar de grenzen van uitdrukkingskracht. Werken met aardse vormen en aardse kleuren. Om daarmee de creativiteit de vrije loop te geven. Deze creativiteit maakt je stil, kalm en vreugdevol.

Zoals de zon de bloemen kleurt.
Zo kleurt de kunst het leven.
( citaat:sir John Lubbock)

Guido van den Berg photosandart.nl

www.shoot4you.com

Altijd laat hij zich verrassen door het moment.
Lichtval, kleur en vorm spelen een belangrijke rol.
Zijn werk onderscheidt zich door de eenvoud en
het kleurgebruik. Verstilde beelden die op zichzelf
staan en een doorleefd gevoel weergeven, waarin
de toeschouwer zich kan herkennen.

Jannie Steenstra www.jannysteenstra.nl

Ik ben geboren en opgegroeid op een boerderij even buiten het Friese dorp Raard – op de klei. Het wijde land is altijd in mijn leven dichtbij geweest, ook nu ik in een Gronings dorp woon. Ik ervaar in het zicht van de immense luchten en de verre horizon openheid, vrijheid, adem en tegelijkertijd geborgenheid. Het ‘alles-valt-op-zijn-plek’ gevoel.
Ik vraag me soms af wat me nu eigenlijk ontroert in dit landschap. Het zijn naast de terpen en wierden met hun prachtige kerkjes vooral fragmenten die mij raken: een rij knotwilgen, windmolens, de dijk met daarachter het wad, de loop van de maren, de weerspiegeling van de lucht in het water.

Mijn keramiek is geïnspireerd door het landschap van Noord Nederland. Dit is de plek waar ik vandaan kom en waar ik thuis ben. Het landschap komt op een abstracte manier terug in veel van mijn werk. Door lijnen, ronde of grillige vormen en herhalingen. Een ongelooflijk rijke bron van inspiratie.

Japke Weij www.japkeweij.nl

De deelname aan het Weekend van het Portret 2022 in Amsterdam heeft Japke geïnspireerd tot het maken van een serie portretten met dezelfde techniek. Het zijn grote portretten met acryl geschilderd op paneel met krantenpapier met teksten over de afbeelding

Jelle Schotanus www.jelleschotanus.nl

Op de keper beschouwd is het werk, het landschap van Jelle Schotanus, simpel vormgegeven. Maar juist door die eenvoudige weergave en trefzekere keuze in kleur en vlak boeien de werken mateloos.
De doorleefde schilderijen ondergaan het landschap in een snelle opzet.
Het lijkt alsof de schilder geen lange adem nodig heeft. De compositie vormt zich gaandeweg in gedachten. De acryl en de olie zijn spontaan op het doek gelegd, maar met een scherp oog voor detail. 
Zoals het landschap hem heeft gepakt, pakt het de kijker.

Jikke van de Waal-Bijma www.jikkevandewaalbijma.com

‘Niets en niemand is volmaakt, juist het onvolmaakte geeft een volmaakt beeld van de mens’

Mensen, wonen en bewegen daar gaat het o.a. om in het werk van keramiste Jikke van de Waal – Bijma.

In bovenstaand motto heeft zij precies geformuleerd wat zij met haar beelden wil laten zien.

De huid van de objecten is bij haar werk erg belangrijk, niet een volmaakt, glad oppervlak maar ze streeft naar een doorleefde uitstraling.

Maar ook de omgeving van de mens speelt een belangrijke rol, het wonen en het onderweg zijn.

Leo Adema www.eleart.nl

In de beelden van Leo Adema gebeurt wat.
Een puttertje hangend aan een zonnebloem
Of een zingende Merel.
Voor hem geen statische bronzen beeld(jes).
De natuur om ons heen is altijd in beweging
Zijn ontwerpen voornamelijk vogels,
maar ook zoogdieren vinden hier hun oorsprong.

Leo Maarleveld www.leokeramiek.nl

De Sagger firing.

Keramiek blijft me uitdagen en verrassen. De mogelijkheden zijn zo divers. Dit laag gestookte aardewerk is mijn favoriet vooral door het werken met vuur. Deze manier van werken is intensief en vraagt veel tijd. Voor de decoratie kan je alles gebruiken, als ik langs het strand loopt neem ik b.v. zeewier mee. Staalwol of dun koperdraad geven ook prachtige effecten in deze manier van werken.

Marieke van Leeuwen www.ateliermariekevanleeuwen.nl

“Marieke van Leeuwen maakt keramiek en schilderijen. Zij combineert keramiek o.a. met metaal. Haar werk kent veel verschillende verschijningsvormen, maar altijd is de kern doorleefd, doorwerkt, liefde voor details, mix van melancholie en humor, sprookjeswerelden, de echte wereld, mens en emoties.”

Natalie de Klijn klijnkunst.nl

Met veel liefde maakt Natalie bronzen beelden, tekeningen en gedichten. Ze heeft een kleine voorkeur voor honden en paarden,  maar zegt ze : “ ik vereeuwig eigenlijk alles wat je lief is” . Natalie maakt naast opdrachten ook vrij werk.  Daarnaast geeft ze workshops boetseren om je te laten voelen hoe het is om met je handen te werken en je hoofd leeg te maken. Ze werkt vanuit haar atelier in Tijnje , waar ze je geheel vrijblijvend , graag persoonlijk verwelkomt met een drankje en een persoonlijk gesprek. En alles onder het toeziend oog van haar hond. Welkom!

Nynke & Blom nynke-blom.nl

Corina Blom en Nynke Venema hebben een gezamenlijk atelier. Corina schildert en maakt grafisch werk. Nynke werkt vanuit fotografie en video. Voor beiden ligt het uitgangspunt voor hun werk in de natuur en wat ze waarnemen in hun directe omgeving. Hieraan worden onderliggende thema’s verbonden die te maken hebben met het mens zijn. Verder zien zij het experiment als een belangrijk onderdeel van hun werk.

Sandra Rethmeier www.acryldynamics.nl

Kracht van kleur, abstracte expressie van innerlijke emotie.
Dat is wat Sandra op het doek zet.
Soms met zachte streken, soms met krachtige gebaren.
Een combi van acrylverf, inkt en mixed media.
Een feest van herkenning daar waar het je pakt.

Truus van Dalsem www.truusvandalsem.nl

Truus van Dalsem haar werk kenmerkt zich door expressief kleurgebruik. Ze werkt in zowel keramiek als in schilderijen.

In haar keramiek speelt zij met vormen uit de natuur, zoals schelpen of herfstbladeren. De schoonheid laat ze spreken door fijne detaillistische structuren en schilderachtige glazuren. In kleur wordt gespeeld met contrasten en harmonie en in de tuinbeelden komen deze beeldende elementen samen.

Wietske Rypkema www.wietskerypkema.exto.nl

Wietske haalt haar inspiratie uit het dagelijkse leven. Het gaat dan vooral over kwetsbaarheid en verbinding. Haar werk is vaak autobiografisch. Ze maakt zowel ruimtelijk als twee dimensionaal werk, altijd op zoek naar eenvoud die zeggingskracht uitstraalt.

Willem Schilder www.hartvansteen.nl

Onder de naam hartvansteen.nl maakt Willem Schilder, diverse werken in natuurlijke vormen. Deze werken zijn tot stand gekomen door zelfstudie en worden gemaakt op zijn eigen werkplek. Natuurlijke vormen zoals tuinornamenten en schalen maar ook andere werken behoren tot zijn werk

Willy van den Bosch-Elzinga www.wille-kunst.jouwweb.nl

‘De storm in de natuur en de storm binnen in jezelf, maar ook de stilte erna.’
Dat is wat Willy inspireert: de elementen van het leven.
De natuur is haar voorbeeld: alles heeft zijn tijd en proces.
De onderwerpen komen als het ware op haar pad. Het zijn situaties/beelden die haar op dat moment raken.
Willy werkt graag met verschillende materialen en technieken. ‘Lekker ‘prutse’ en zien wat daar uit komt.’
Het werk dat zij maakt is dan ook heel verschillend.

De naam die zij gebruikt als kunstenaar is WillE.
Wille is plezier in het Fries en staat voor het plezier dat zij ervaart in haar werk als kunstenaar.