Kunstenaars

Deelnemers Kunstroute Opsterland 2024

in volgorde van de kunstroute

HEMRIK

mindful-art7.nl

Sumi E is de kunstvorm waarin het voor Ellen allemaal ‘samenkomt’. Haar interesse in Oosterse filosofie zoals het Taoïsme, het beoefenen en lesgeven in Qigong en haar passie voor schilderen en kunst. Deze schilderwijze met Chinese Penselen, zelf gewreven zwarte Inkt en kwetsbaar handgeschept rijstpapier brengt voor haar rust en verstilling. Echter ook juist de uitdaging in loslaten en volgen van de natuurlijke spontane stroom zonder dingen te willen afdwingen. Deze vorm van kunst past dan ook bij haar ideeën over het leven zelf. Kwetsbaar doch krachtig, levendig en vergankelijk mogen zijn.

www.fotografieklik.nl

“Zien is de kunst van het kijken” dit is mijn wereld. Begin jaren ’90 heb ik een opleiding reportagefotografie aan de Foto Vakschool in Apeldoorn gevolgd en ben ik altijd blijven fotograferen. Een camera heb ik altijd bij mij, groot, klein of mijn telefoon, ik ben altijd gefascineerd door wat ik zie. Waar mijn oog naar toe trekt en waar ik langer naar blijf kijken, leg ik vast, zo puur mogelijk. 

www.truusvandalsem.nl

Truus van Dalsem haar werk kenmerkt zich door expressief kleurgebruik. Ze werkt in zowel keramiek als in schilderijen.

In haar keramiek speelt zij met vormen uit de natuur, zoals schelpen of herfstbladeren. Maar haar grote passie is de Japanse Geisha en de Kimono. De schoonheid laat ze spreken door fijne detaillistische structuren en schilderachtige glazuren. In kleur wordt gespeeld met contrasten en harmonie. Ook in de tuinbeelden komen deze beeldende elementen samen.

geen website

Een stip of kleurvlak en dan nog één en dan nog één. Een rechte lijn of een kromme lijn een lijn die vlakken maakt, verhoudingen en volumes aangeeft en binnen het tweedimensionale beeld weer nieuwe concept maakt.

Op haar driedimensionale keramisch werk werkt Antoinette met twee dimensionale lijnen en vlakken, soms met een concrete voorstelling maar vaak abstract, in een ritme van lijn en kleur. Kommen en schalen die zowel kunnen ontvangen als geven vormen de basis waarop de afbeelding is aangebracht.

acryldynamics.nl

Artist statement verkort: Moast dysels ôffreegje: wat wol ik dér fan meitsje .

Willy haar inspiratie ontstaat spontaan uit dát wat haar raakt.
Zij werkt graag met verschillende materialen en technieken.
“Lekker ‘prutse’ en zien wat daaruit komt.”
Het werk wat zij maakt is daardoor heel afwisselend.

Volmaakt raak(t) heten deze werken.
Kwetsbaarheid ligt ten grondslag om wederopbouw te realiseren.

www.keramiekensierpapier.nl

Als kind al stak ik klei uit het land van mijn vader en maakte er knikkers en kommetjes van. Ik voel me verbonden met deze grond. Het heeft geleid tot een passie voor het vormgeven in klei, de keramiek. Inmiddels bestaan mijn ontwerpen nu uit een combinatie van keramiek met papier. Dit resulteert in kleine objecten veelal in de vorm van meer of minder als zodanig herkenbare boekwerkjes. De omslagen zijn dan van keramiek, de katernen van sier- of geschept papier.

wietskelycklamaanijeholt.nl

klijnkunst.nl

www.frijfryslan.nl

Gerard Dijkstra is in Nederland één van de weinige kunstenaars die met kienhout werkt. Zijn beelden roepen veelal direct tastbare gevoelens van oerkracht, puurheid en herkenning op, en brengen de fantasie op dreef door hun organische vormen.

www.art-twa.nl

Gonnie Boomgaard werkt met klei, vormen en glazuren en verschillende stooktechnieken ( Raku, Obvara, Saggar en Pit firing).
In keramiek zoekt zij naar de grenzen van uitdrukkingskracht. Werken met aardse vormen en aardse kleuren. Om daarmee de creativiteit de vrije loop te geven.
Deze creativiteit maakt je stil, kalm en vreugdevol.

Zoals de zon de bloemen kleurt.
Zo kleurt de kunst het leven.
( citaat: sir John Lubbock)

www.eleart.nl

De natuur staat nooit stil.
Beweging brengen in Bronzen beelden, dat is de kunst en daar draait het om.
Voor Leo Adema geen statische bronzen beelden. In amper 3 jaar tijd vinden zijn beelden een weg naar veel liefhebbers van realistische kunst.
De Skries op é hikke staat in Denemarken
De 2 Zwarte sterntjes zijn aangekocht door de eigenaar van Ouwehands dierenpark.
Nu is hij bezig met een levensechte vliegende Uil

photosandart.nl

Altijd laat hij zich verrassen door het moment.
Lichtval, kleur en vorm spelen een belangrijke rol.

Zijn werk onderscheidt zich door de eenvoud en
het kleurgebruik. Verstilde beelden die op zichzelf
staan en een doorleefd gevoel weergeven, waarin
de toeschouwer zich kan herkennen.

14 Marieke van Leeuwen

ateliermariekevanleeuwen.nl

Marieke van Leeuwen werkt met o.a. keramiek en metaal. Haar werk kent veel verschillende verschijningsvormen en toegepaste technieken, maar altijd is de kern van haar werk doorleefd, doorwerkt, liefde voor details, mix van melancholie en humor, sprookjeswerelden naast werkelijkheid en mens en emoties.

BEETSTERZWAAG

15 Japke Weij Notariskoepel

geen website

Japke maakt contrastrijk figuratief werk waarin het licht en verstilde sfeer een rol spelen. De techniek is acryl/grafiet/pastel over teksten/krantenpapier op paneel.

Met een serie van vijf werken heeft Japke het Britse koningshuis geportretteerd.

Hierna volgen schrijvers en dichters op dezelfde wijze.

www.evakruis.nl

Het werk van Eva Kruis wordt geïnspireerd door waterlandschap. Door de combinatie horizon met beweging, rimpelingen, spiegelingen, kleur, ritmes en lijnen ontstaan beelden en indrukken die verwerkt worden tot nieuwe composities op doek of op paneel.

17 Jelle Schotanus

www.jelleschotanus.nl

www.angelien.exto.nl

geen website

Textiel, ruw, glad, verfijnd, grof. Texturen, het voelen, het tasten.

Naar aanleiding van waarnemingen schept ze met die tactiele materialen haar beeldend textiel.

Ze borduurt, schildert, vouwt, rangschikt en voegt niet textiele materialen toe op een formaat niet groter dan 40 bij 45 cm, meestal kleiner. Twee en driedimensionaal. Het trage proces van het bewerken van textiel is wat haar aantrekt. Meestal werkt ze kort aan het werk, een paar keer per dag, elke dag. Tussentijds kijkt ze er naar, denkt erover na en neemt de ontwikkelingen in ogenschouw .

www.leokeramiek.nl

Keramiek blijft me uitdagen en verrassen. De mogelijkheden zijn zo divers. Dit laag gestookte aardewerk is mijn favoriet vooral door het werken met vuur. Deze manier van werken is intensief en vraagt veel tijd. Voor de decoratie kan je alles gebruiken, als ik langs het strand loopt neem ik b.v. zeewier mee. Staalwol of dun koperdraad geven ook prachtige effecten in deze manier van werken.

www.hartvansteen.nl

De werken van Willem Schilder worden geïnspireerd door de natuur. Natuurlijke vormen zoals bloemen en zaaddozen zijn daar bij een uitgangspunt. De objecten zijn voorzien van sprekende kleuren.

WIJNJEWOUDE

www.art4art.com

Jack schildert sinds 6 jaar in olieverf.  Hij schildert situaties; figuratief, speels, kleurrijk, vervreemdend en humoristisch. 

www.meerte.com

Myrthe tekent al haar hele leven en geeft haar observaties richting. 

Momenteel ligt haar interesse bij keramiek. 

Ze werkt kleurrijk, fantasierijk, en gebruikt onderwerpen uit de natuur. Met speelsheid geeft ze haar eigen draai aan het werk. 

www.jikkevandewaalbijma.com

Haar motto is ‘Niets en niemand is volmaakt juist het onvolmaakte geeft een volmaakt beeld van de mens’. Dit laat ze zien in haar werk.

www.willyschut.exto.nl

Verf Lapjes Draad

                               Wit   Zwart   Kleur

                          Verbindingen Mensen Objecten

Doek Kistjes Boekjes

                         Gevarieerd Weloverwogen Intuitief

Daarover gaat mijn werk.