Oproep Verlost!

Kunst in Opsterland zoekt kunstenaars die locatie-specifieke kunst willen maken voor ons Midwinterkunstevenement ‘Verlost’ 28-30 december 2019 in de veenarbeidershuisjes van openluchtmuseum It Damshus in Nij Beets.

Het evenement was vorig jaar voor het eerst met toen als thema ‘Te Plak’ en trok veel enthousiaste bezoekers. Dit jaar willen wij het nog iets groter aanpakken met ook een ruimere vergoeding voor de kunstenaars.

‘Verlost’ : bevrijd uit een benarde positie of een gevangenschap, in de ruime zin van het woord.

Museum It Damshus laat haar bezoekers ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920. Hun  erbarmelijke werk-, woon- en leefomstandigheden waren de voedingsbodem voor een felle sociale strijd. www.damshus.nl

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis stierf, ‘Us Ferlosser’ genoemd door de veenarbeiders in Zuid-Oost Friesland, omdat hij met name opkwam voor verbetering van hun positie.

In de winter is het museum normaal dicht, maar kunnen wij kunstenaars hun kunstprojecten laten uitvoeren in de veenarbeidershuisjes en andere gebouwtjes (ongeveer 10 locaties) . De huisjes zullen binnenin verlicht zijn wat in het winterdonker een bijzondere sfeer zal geven, met daarbij ook muziek en winterse kost.

Wij zijn op zoek naar kunstenaars die zich willen laten inspireren door deze bijzondere plek en ons thema. Graag ontvangen wij verrassende plannen, zowel qua inhoud als uitvoering!

Stuur vóór 1 september een uitgebreide beschrijving/schets van je idee en uitvoering daarvan plus informatie over jezelf (o.a. website) en beelden van eerder gemaakt werk naar: kunstinopsterland@hotmail.com