Kunstenaars gevraagd!

Kunst in Opsterland organiseert dit jaar (2018) voor het eerst Midwinter Kunst op 28 en 29 december in museum it Damshûs te Nijbeets. Dit museum laat normaal de bezoekers ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920. Hun erbarmelijke werk-, woon- en leefomstandigheden waren de voedingsbodem voor een felle sociale strijd. www.damshus.nl

In de winter is het museum dicht, maar willen wij kunstenaars uitnodigen locatie-specifieke kunstprojecten te maken voor in de veenarbeidershuisjes en andere gebouwtjes (ongeveer 10 locaties) . De huisjes zullen binnenin verlicht zijn wat in het winterdonker een bijzondere sfeer zal geven, met daarbij ook muziek en winterse kost.

We willen mensen laten nadenken over de plek waar ze verblijven of wonen. Wat is er voor nodig om je ergens ‘Te Plak’ te voelen (op de plek zijn waar iemand thuishoort of op zijn bestemming aankomen)? Waarom voel je je juist hier thuis. Ben je hier op je plek? Friezen zijn vaak erg trots op hun Fryslân, hoe komt dat? Kunnen migranten hier ook Te Plak zijn of komen? De setting van It Damshûs geeft ook te denken over de barre omstandigheden van eerdere bewoners.

Wij nodigen daarom Friese kunstenaars en migrantenkunstenaars en iedereen die zich aangetrokken voelt door het onderwerp uit om zich te laten inspireren door deze plek en ons thema ‘Te plak’.

Voor elke kunstenaar die wordt uitgenodigd zijn/haar werk uit te voeren is minimaal 200 en maximaal 400 euro onkostenvergoeding beschikbaar, afhankelijk van het aantal bezoekers.

Schetsmatige ideeën met beschrijving van inhoud en uitvoering graag vóór 15 augustus sturen naar: kunstinopsterland@gmail.com (ook voor vragen en extra info)

Wij laten dan rond 1 september weten of je wel of niet geselecteerd bent.