Open Atelierroute 2019

 Deelnemers 2019

We zijn blij te kunnen aankondigen dat alle deelnemers bekend zijn en dat de route voor 8, 9 en 10 juni 2019 vaststaat.

Hieronder vind u alle deelnemers op volgorde van de atelierroute.

2 BUK Atelier

’t Weike 8, 8401 AT Gorredijk

Google Maps

Dit is de werkruimte van Betty van der Kamp.  Op woensdag zijn er ook andere kunstenaars aan het werk. In een kleine groep wordt er in deze prettige ruimte, onder begeleiding van Betty, met verschillende technieken, geïnspireerd gewerkt.

Tijdens deze open atelierroute is Guus Kruis, een van de ‘woensdagmorgen-kunstenaars’, uw gastvrouw. Zij laat haar werk en dat van de anderen zien.

3a Corina Blom

Jan Eisingastrjitte 2

8401 DW Gorredijk

Google Maps

Corina Blom maakt meestal landschappen. Ze schildert ze of ze gebruikt grafische technieken (droge naald of lino). Het onderliggende thema is vergankelijkheid. In haar serie Wadden viel haar oog op de reflecties van de zon op het water en het wad.

corinablom.nl

3b Nynke Venema

Jan Eisingastrjitte 2

8401 DW Gorredijk

Google Maps

Het meest recente werk van Nynke Venema gaat over het wad. In zowel een interactieve video installatie als foto- en animatiewerk laat ze het continue in beweging zijn van het wad zien binnen het ondoorbreekbare ritme van eb en vloed. Een spel met de natuurlijke staat van zijn; verstild en geabstraheerd.

knynk.com

3c Wietske Rypkema

Jan Eisingastrjitte 2

8401 DW Gorredijk

Google Maps

Zij heeft een fascinatie voor diverse technieken en materialen. Textuur, structuur en vanuit losse elementen tot een geheel komen zijn daarbij het thema.  Het element  “verrassen”  is door het gooien van dunne acrylverf op het doek het belangrijkste. De verf gaat zijn eigen weg, huishoudfolie zorgt voor een soort chaos. Na het drogen worden sommige  delen  dik geschilderd, andere delen worden schraal geschilderd.  Na een proces van verven, schrapen, schuren en opnieuw verven ontstaat er een nieuw werk.

4 Epko Cordel

Stationweg 66a

8401 DS Gorredijk

Google Maps

Samen met mijn vrouw Jolanda Gilhuijs runnen wij alweer 13 jaar ons schildersschooltje: “Cordels Kunstkliniek”.

Daarnaast exposeren wij regelmatig samen, vooral met wat kleiner formaat werk. In onze expositieruimte en het leslokaal laten we nieuw werk van ons en onze leerlingen zien.   

epkocordel.nl

5 Wietske Lycklama à Nijeholt

Jister 36

8404 GZ Langezwaag

Google Maps

Hedendaagse (zelf)portretten
Vorig jaar heeft Lycklama à Nijeholt furore gemaakt met haar kunstinstallatie ‘Haren in de Wind’ in Langezwaag. Lovende reacties van zowel bezoekers (4000) en pers die de replicakerk met de 107 gouden paardjes bezochten.

Bijzonder om nu haar olieverfschilderijen en tekeningen te bekijken in haar atelier. Portretten van mensen, dieren en voorwerpen die een verhaal vertellen over hoop, kwetsbaarheid of innerlijke kracht. En wie weet borrelen er nieuwe ideeën op want dat is haar volgende uitdaging!

wietskelycklamaanijeholt.nl

6 Natalie de Klijn

Breewei 71

8406 EC Tijnje

Google Maps

BRONZEN BEELDEN /GEDICHTEN

Naast voice-over/ stemactrice maak ik met veel plezier bronzen beelden. Naast vrij werk vaak ook in opdracht. Het verlies van een dier kan b.v. reden zijn deze in brons te laten vereeuwigen. Voor mij een eer en uitdaging om zo’n beeld te mogen maken.

Naast beelden maak ik gedichten. Herkenbare situatie s en uiteenlopende onderwerpen als blijdschap, vrolijkheid, hoog knuffelgehalte, verlies, scheiding, de dood en verdriet.

Je bent van harte welkom in mijn atelier!

klijnkunst.nl

7 Frank Hohl

Breewei 85

8406 ED Tijnje

Google Maps

Geboren in 1954 Duisburg, vader van één dochter, sinds 2017 in Tijnje woonachtig, eerder woonde en werkte hij in Dusseldorf.

Carrière: Verschillende banen, fotografie, literatuurwetenschappen, auteur, sociaal management. Als directeur van een sociale organisatie exposeerde hij veel kunstenaars in een galerie (Kunstraum-Salem).

Zijn eigen werk richt zich op abstracte landschappen van schilderkunst en experimentele fotografie. Een speciale focus ligt in de overgang van fotografie (schilderen met licht) en schilderkunst. Evenzo vinden poëtische elementen hun plaats in zijn werk.

kunstraum-hohl.nl

8 Mathilde Hemmes

Riperwei 78

8406 AL Tijnje

Google Maps

Mathilde Hemmes maakt video’s en ruimtelijk werk over geboorte en dood, meestal met humor. Wat zal zij maken als zij Omathilde geworden is? Daarnaast maakt zij onder de naam MooivanMathilde bijzondere geschilderde sieraden, Portable Paintings.

mooivanmathilde.nl

mathildehemmes.nl

9a Wanda Ario Soeriowardojo

Krûme Swynswei 11

9245 HC Nij Beets

Google Maps

De inspiratie voor mijn werk haal ik uit mezelf, waarbij ik tracht te visualiseren hoe ik me voel of wat er zich in mij afspeelt. Mijn laatste werk is de video ‘Fixate’ met als thema ‘spanning’. De drie bekende reacties op stressvolle situaties zijn Freeze, Fight en Flight. ‘Fixate’ staat voor mij voor het vasthouden van spanning die in je lijf blijft zitten, terwijl de stressvolle gebeurtenis allang voorbij is.

Kunstenario.nl

9b Hiltsje Bloemhof

Krûme Swynswei 11

9245 HC Nij Beets

Google Maps

Met mijn werk wil ik de grootsheid van de wereld weergeven. Ruimte en lucht voeren de boventoon. Door alle multimedia om ons heen is de wereld heel klein geworden. Ik wil deze weer groots laten lijken. De mens is daarin voor mij niet het belangrijkste element, dat zijn de natuur en het universum.

Het werk dat ik maak vertegenwoordigd veel aspecten. De lichten van de stad die ik zag in mijn jeugd, de stad zo ver weg, de rechte lijn, het vlakke weidse landschap. De nacht die mij zo fascineert met zijn grootsheid en daarbij het universum waar we nog zoveel niet van weten.

10 Marieke van Leeuwen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanaelwei Noard 22

9245 VK Nij Beets

Google Maps

Marieke van Leeuwen maakt keramiek en schilderijen. Zij geeft werkend in haar professioneel ingericht atelier met liefde en vakmanschap vorm aan haar werk wat voorkomt uit haar gevoelswereld. Het werk kent veel verschillende verschijningsvormen en  toegepaste technieken, maar altijd is de kern van haar werk doorleefd, doorwerkt, liefde voor details, mix van melancholie en humor, sprookjeswerelden naast werkelijkheid en mens en emoties.

ateliermariekevanleeuwen.nl

11 Japke Weij

Hoofdstraat 82 Notariskoepel achter het gemeentehuis

9244 CR Beetsterzwaag

Google Maps

Een kunstwerk zonder licht is er een zonder leven, het geeft dynamiek en sfeer. Dat is waar het om draait in mijn werk. Ik maak contrastrijke realistische tekeningen en schilderijen. Ik zoek een sfeer die is te omschrijven als ‘verstild’ of ‘vervreemdend’. Schoonheid, verval, ritme, kader, kleur en perspectief zijn belangrijke elementen in mijn werk.

japkeweij.nl

12a Pepi Hoitinga

Hoofdstraat 72

9244 CP Beetsterzwaag

Google Maps

Ik ben Goudsmidse Pepi uit Beetsterzwaag. Hier ben ik op 1 februari mijn eigen goudsmederij  gestart. In mijn goudsmederij kan ik voor u dat ene sieraad maken dat voor u een belangrijke herinnering vastlegt. Ook kan ik voor u sieraden herstellen zodat u er weer jarenlang plezier aan beleeft. Ten slotte is er nog een ruime collectie aan sieraden van gerenommeerde merken aanwezig. Ik heet u graag welkom in mijn atelier.

goudsmidsepepi.nl

12b Janny Bruinsma

Paragraaf

Hoofdstraat 72

9244 CP Beetsterzwaag

Google Maps

In 2018 startte ik mijn Kunstproject “Empty Spaces”.

Behoud van ruimte en duurzaamheid vind ik belangrijk. De objecten die ik maak zijn 10/10 cm. Ik hergebruikte papier, stof en plastics, met al een eigen geschiedenis. Daarnaast gebruik ik zwarte en witte verf. Het werk is een verhaal zonder begin en zonder einde. Poëtisch en onderzoekend.

 Instagram

Presentatie ruimte: Zwettewei 74 in Scharnegoutum

13 Gusta Vet

Hoofdstraat 41-3

9244 CL Beetsterzwaag

Google Maps

Als kind al anders dan anderen, school was maar zozo. Kleur, vormen en ontwerpen waren haar passies. Vele scholen en opleidingen later vond ze haar uitlaatklep in de kunst.

Het gebruik van bestaand materiaal heeft te maken met haar idee over de afvalberg die wordt veroorzaakt door de mens. In haar beleving is het meeste herbruikbaar en verdient zo een tweede leven. Haar werk wordt gekenmerkt door kleur.

artojeetje

14 Jelle Schotanus

Kerkepad oost 10

9244 CD Beetsterzwaag

Google Maps

Op de keper beschouwd is het werk gezet in een simpele vormgeving, dat landschap van Jelle Schotanus. Maar juist door die eenvoudige weergave en de tref zekere keuze in kleur en vlak boeien de werken mateloos. De doorwrochte schilderijen ondergaan het landschap in een snelle opzet. Het lijkt of de schilder geen lange adem nodig heeft. De compositie vormt zich gaandeweg in gedachten. Spontaan licht het acryl en olie op doek maar het houd een scherp oog voor detail.

Zoals het landschap hem heeft gepakt, pakt het de kijker.

jelleschotanus.nl

15a Leo Maarleveld

De Feart 65

9247 CL Ureterp

Google Maps

De Sagger firing

Keramiek blijft me uitdagen en verrassen. Dit laag gestookte aardewerk is mijn favoriet. De schalen worden gepolijst. Voor de decoratie kan je alles gebruiken, als ik langs het strand loopt neem ik b.v. zeewier mee, staalwol of dun koperdraad, deze geven prachtige effecten met deze manier van werken. Daarna worden de objecten in 3 lagen folie verpakt en in de Raku oven gestookt tot 870 graden .

leokeramiek.nl

15 b Gustavo Zeledon Garcia

De Feart 65

9247 CL Ureterp

Google Maps

Afgestudeerd in San Jose aan de kunstacademie

 Gustavo werkt in La Cruz  (Quanacaste)  hij is coördinator cultuur en probeert diverse werkgroepen op te richten. Dit doet hij op verschillende plaatsen. Lino snijden en afdrukken maken op tassen bijvoorbeeld. Maar  ook natuurlijk keramiek.

Een groepje mensen gaat de komende maanden een workshop doen over het terug vinden van oude archeologische afbeelden. Dit doen we op een bijzondere plek bij Codeso in Tempetal. Daar stellen ze de werkplaats en oven ter beschikking.

16 Michel Pol

Foarwurker Wei 5

9243 JZ Bakkeveen

Google Maps

Michel Pol (1969) werkt reeds jaren onder de naam ‘Polart’. Met een krachtig en los handschrift schildert hij zijn fascinatie voor mens en dier. Zijn werk is figuratief en laat vaak de mythische relatie tussen mens en dier zien, waarbij vaak humor niet ontbreekt. Het werk is permanent te zien in zijn Galerie Natoer te Bakkeveen, een laagdrempelige galerie voor hedendaagse kunst.

polart.exto.nl

17 Lammy Hazenberg-Klaassens

Mjumsterwei 30

9243 SK Bakkeveen

Google Maps

Ze werkte aanvankelijk figuratief in aquarel en pastel  (vooral bloemen ) maar ging na haar werkzame leven in de Randstad experimenteren met allerlei materialen en werkt nu voornamelijk nog abstract in Mixed Media  met de sneldrogende acrylverf.
Ze maakt onder andere gebruik van (voorbewerkt)  papier , textiel ,tyvec , verbandgaas , boombast enz.
Haar werk werd eens omschreven als :
Een bonte verzameling van materialen die leiden tot mooie composities in prachtige kleuren.

18a Jikke van de Waal-Bijma

Te Nijenhuiswei 13

9241 EA Wijnjewoude

Google Maps

‘Niets en niemand is volmaakt, juist het onvolmaakte geeft een volmaakt beeld van de mens’
Mensen, daar draait het om in het werk van Jikke van de Waal. De mens in al zijn onvolmaaktheden maar daardoor echt mens wordend. De kwetsbare mens, de trotse mens,  de uitdagende mens. Communicatie onderling en communicatie met de beschouwer is belangrijk in haar werk.

www.jikkevandewaalbijma.com

18b Wilma de Vlieger

Te Nijenhuiswei 13

9241 EA Wijnjewoude

Google Maps

Wilma laat de werken ontstaan vanuit haar gevoel. Het werk  wordt steeds abstracter. Haar hand pakt de kleuren die op dat moment bij haar horen en de kwast doet gewoon wat er gebeuren moet. Haar intuïtie vertelt of ze moet doorgaan of stoppen. Het werk vertelt hoe ze verder moet gaan. Ieder werk heeft zijn eigen verhaal en sfeer waarbij heden, verleden en toekomst verweven zijn in het werk.

pijpewroeter.nl

19 Esther van Amsterdam

Loksleane 4

9241 GS Wijnjewoude

Google Maps

Glas lijkt iets te willen vertellen als een gefluisterde gedachte. Het inspireert Esther om van het verlangen van het glas iets moois te maken.

Om het glas te vormen worden de werken vaak meerdere malen gefused, gezaagd en geslepen. Zij creëert hiermee patronen in het glas. De patronen zijn vaak onderdeel van haar glaswerk, het geeft haar werk een bepaalde strakheid. Daarnaast  geeft de afwisseling tussen transparante en ondoorzichtige delen het glas een spannende speelsheid.

esthervanamsterdam.nl

20a Atelier Jan Kerkstra en Marion Pannekoek

Tsjekereed 4

9241 HH Wijnjewoude

Google Maps

Jan Kerkstra en Marion Pannekoek zijn sieraadontwerpers en edelsmeden. Een specialiteit van het atelier is het werken met hout in combinatie met goud, zilver of titanium. Het atelier heeft ook een expositieruimte waar u onze sieraden kunt bekijken, proberen en kopen.

thejewelrystory.com

20b Margreet Boonstra

Tsjekereed 4

9241 HH Wijnjewoude

Google Maps

Margreet Boonstra behoort tot de Noordelijke Realisten

Margreet zet haar werk meteen in olieverf op het doek om zo de sfeer van het ogenblik te behouden. Zij is een echte ”en plein-air” (buiten) schilder. Haar voorliefde gaat uit naar natuur en landschappen, een haven of een enkele boot, maar ook een besloten tuin of een dreigende lucht kan haar bekoren.

Margreet werkt en exposeert in binnen-en buitenland. Diverse werken zijn opgenomen in particuliere-en bedrijfscollecties. 

margreetboonstra.nl

21 Frank Mommersteeg

Weinterp 50

9241 HE Wijnjewoude

Google Maps

Frank Mommersteeg schilderde en tekende al op zijn tiende. Pas na een werkzaam leven volgde hij de kunstacademie in Enschede. Hij beoefent verschillende stijlen, van figuratief tot expressionistisch. Hij reisde veel (en begeleidde ook reizen), met name langs Toscaanse steden en landschappen. Impressies die hij daarbij opdeed verwerkte hij in een serie schilderijen en schetsen (olie, acryl, pastel, inkt), welke voor het eerst te zien zijn tijdens deze Opsterlandse atelierroute.